Waarom fondsaanbieders sociale media moeten omarmen…

sociale media loepNu verbreding van het provisieverbod aanstaande is en de opmars van ETF’s onstuitbaar, moeten fondshuizen het bestaansrecht van hun fondsen veel directer tonen. Sociale media zijn hiervoor bij uitstek geschikt. En toch zijn er in Nederland1 maar weinig asset managers die sociale media inzetten om contact te maken met hun (potentiële) klanten.

Waarom is dat? En hoe kan dat anders?

Praktische bezwaren
Veel fondshuizen hebben praktische bezwaren voor het inzetten van sociale media:

  • De doelgroep zou geen gebruik maken van sociale mediasociale media bezwaren
  • Controles ivm compliance en regelgeving zouden het gebruik van sociale media bemoeilijken
  • Het bijhouden en onderhouden van sociale media zou te veel tijd vergen

Maar hoe terecht zijn die bezwaren eigenlijk?

Generatiekloof?
generatiekloofOnderzoek2 laat zien dat maar liefst 61% van de mensen die sociale netwerken als Twitter, Facebook, LinkedIn en Google+ gebruiken, ouder is dan 40 jaar. Er is dus allang geen sprake meer van een generatiekloof in het gebruik van sociale media. Bovendien geeft maar liefst 54% aan dat sociale media steeds belangrijker worden bij het verzamelen van informatie. Dat biedt fondsaanbieders kansen!

Informeren ≠ adverteren
loepDe financiële sector is één van de meest gereguleerde sectoren. Elke communicatie-uiting is gebonden aan regels. Niet zo gek dat fondshuizen vrezen dat compliance en regelgeving het gebruik van sociale media belemmeren. Maar iets delen via sociale media is niet hetzelfde als adverteren. Sterker nog, adverteren is er taboe. Het gaat niet om verleiden of misleiden, maar om verbinden. Om informeren, delen en deelnemen. Compliance en regelgeving scheppen slechts het kader waarin je dit correct doet. Goede afspraken met de juridische/compliance afdeling zijn noodzakelijk én zinvol. Als commitment de basis is van die afspraken, kunnen compliance-controles juist stimuleren tot een nog klantgerichtere inzet van sociale media.

Druk, druk, druk?
sociale media verkeersbordEh…ja, de inzet van sociale media vergt tijd. Maar is dat een reden om sociale media te negeren? Je klanten gebruiken de netwerken, je potentiële klanten doen dat, collega’s, concurrenten… Kortom, je kunt er niet omheen. Maar belangrijker nog is dat je via sociale media leert over de informatiebehoeften van je doelgroep. En je kunt er contacten leggen met je (potentiële) klanten. Oók als het gaat om B2B3. Gebruik van sociale media kan dus tijd besparen!

Maar wat moet je met sociale media?
kopAls de bezwaren er niet (meer) toe doen, blijft de grote vraag: wat moet je met sociale media? Sociale media hebben voor iedereen een andere betekenis. Je kunt je daarom als asset manager niet op slechts één medium richten. En je moet de netwerken ook niet voor maar één doel inzetten. Wees een kameleon en gebruik sociale media op verschillende manieren:

luister naar wat wordt gezegd, gedeeld, gevraagd via sociale media1.   Luister
Leer wat wordt verteld, gedeeld, gevraagd en via welke media dat gebeurt. Niet alleen door je doelgroep (relaties en eindklanten), maar ook door je concurrenten of andere stakeholders.

Informeer en doceer voor storytelling in sociale media2.   Informeer
Als er íets goed gedeeld kan worden via sociale media, dan is het de content die elke asset manager produceert (video, blog, interview, fondsupdate, etc). Daarmee kun je je inzichten en je authenticiteit tonen, cruciaal in dit tijdperk waarin alles draait om storytelling.

Valentine's Day gift box isolated on white background3.   Deel
Wees niet bang om informatie die geen directe link met jouw eigen content heeft, te delen. Als de informatie relevant is voor je doelgroep, wordt dit gewaardeerd.

sleutel34.   Reageer
Essentieel is dat je je openstelt voor vragen, opmerkingen en klachten. Neem deel aan online gesprekken als je daadwerkelijk iets bij kan dragen. Reageer als daar (impliciet) om wordt gevraagd. En bedenk uiteraard dat sociale media open netwerken zijn. Geef geen voeding aan de angsten van je compliance-afdeling. Wees zorgvuldig in je reacties.

Hoe begin je?
gloeilampTja, dan blijft alleen nog de vraag over: Hoe begin je? Het antwoord is simpel: met een plan met in grove hoofdlijnen een beschrijving van:

  • Wat wil je uitstralen via sociale media?
  • Welke type content wil je hiervoor gebruiken?
  • Hoe ga je om met goed en slecht nieuws?
  • Wie zijn bevoegd om sociale media vanuit de merknaam in te zetten?
  • Hoe worden compliance-controles verricht?
  • Hoe worden alle communicatie-uitingen via sociale media gearchiveerd?

Omdat sociale media steeds volop in ontwikkeling zijn, is een beschrijving op hoofdlijnen voldoende (feitelijk een workflow). Het gaat uiteindelijk om ‘testen-en-leren’, maar wel binnen vastgestelde compliance-kaders en met zorgvuldige communicatie.

Tot slot
sociale media mensenSommigen zeggen dat marketing & communicatie in essentie niet is veranderd, maar dat alleen het platform is verbreed. Anderen spreken wel van een transformatie, van een ‘power-to-the-brand’ naar ‘power-to-the-people’ en van ‘verticale’ communicatie naar ‘horizontale’ communicatie. De waarheid ligt ongetwijfeld in het midden. Wat is gebleven, is de behoefte aan zinvolle, originele en makkelijk toegankelijke content.

 

1 Financial News berichtte op 20 juni 2013 dat fondsaanbieders in de Verenigde Staten veel meer gebruik maken van sociale media dan ze in Europa doen. Klik hier voor het hele artikel.

2 Newcom deed in januari 2013 onderzoek naar het gebruik van sociale media onder 13.740 Nederlanders. De resultaten mogen als representatief worden beschouwd. Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

3 Een typisch B2B-organisatie als Deloitte gaf bijvoorbeeld in april 2013 aan bijna een half miljoen euro omzet te hebben binnengehaald via sociale media. Klik hier voor meer informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>