Gemiste kans ING

Slappe hap. Dat vind ik van de open brief van ING aan haar klanten. In de brief laat ING weten voorlopig niet door te gaan met de proef om betaalgegevens van klanten commercieel te exploiteren. De bank reageert hiermee op de massale protesten en bezorgde reactie van klanten en belangenorganisaties.

De open brief van ING toont maar weer eens aan dat de klant helemaal niet centraal stond bij het plan om klantdata commercieel uit te baten. Want als ING dat echt zou vinden, zouden ze moeten vasthouden aan de proef. Nee, ING wilde een ander verdienmodel onderzoeken. En daar is wat mij betreft helemaal niks mis mee. Maar wees daar wel eerlijk over. Want het idee van ING had win-win kunnen zijn: financieel voordeel voor mij (met het liefst een gratis betaalrekening), alternatieve inkomsten voor ING.

Nu deed ING het voorkomen alsof de klant centraal stond in hun plannen. En ook in hun open brief herhaalde de bank dat: “De proef (…) was bedoeld om klanten te helpen met hun persoonlijke geldzaken en voor hen besparingen te realiseren.” Flauwekul natuurlijk. En dat is precies wat mij stoort in de hele discussie over de commerciële uitbating van klantdata. Het plan op zichzelf heeft mijn zegen, maar de communicatie hierover is onzuiver. Kom op, ING. Wees eens eerlijk over je intenties. Je hebt je mond vol over vertrouwen. Begin dan met een eerlijk verhaal. Respecteer mij als klant.

De open brief van ING is een gemiste kans.

Open brief ING

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>