Categorie archief: Bank

Gemiste kans ING

Slappe hap. Dat vind ik van de open brief van ING aan haar klanten. In de brief laat ING weten voorlopig niet door te gaan met de proef om betaalgegevens van klanten commercieel te exploiteren. De bank reageert hiermee op de massale protesten en bezorgde reactie van klanten en belangenorganisaties.

De open brief van ING toont maar weer eens aan dat de klant helemaal niet centraal stond bij het plan om klantdata commercieel uit te baten. Want als ING dat echt zou vinden, zouden ze moeten vasthouden aan de proef. Nee, ING wilde een ander verdienmodel onderzoeken. En daar is wat mij betreft helemaal niks mis mee. Maar wees daar wel eerlijk over. Want het idee van ING had win-win kunnen zijn: financieel voordeel voor mij (met het liefst een gratis betaalrekening), alternatieve inkomsten voor ING.

Nu deed ING het voorkomen alsof de klant centraal stond in hun plannen. En ook in hun open brief herhaalde de bank dat: “De proef (…) was bedoeld om klanten te helpen met hun persoonlijke geldzaken en voor hen besparingen te realiseren.” Flauwekul natuurlijk. En dat is precies wat mij stoort in de hele discussie over de commerciële uitbating van klantdata. Het plan op zichzelf heeft mijn zegen, maar de communicatie hierover is onzuiver. Kom op, ING. Wees eens eerlijk over je intenties. Je hebt je mond vol over vertrouwen. Begin dan met een eerlijk verhaal. Respecteer mij als klant.

De open brief van ING is een gemiste kans.

Open brief ING

Een ongewone gewone bankadvertentie

Afgelopen zaterdag stond er een opvallende reclame-uiting van Insinger de Beaufort in het FD Magazine. Opvallend vanwege de titel: “Dit lijkt een gewone advertentie.” Het was een paginagrote advertentie met een hele lap tekst en een foto van de voorgevel van een imposant bankgebouw.

Over de tekst was zorgvuldig nagedacht. Dat bleek wel uit het  begin: “Op het eerste gezicht is dit een bankadvertentie als vele anderen. (…) Maar daar kijkt een lezer van het FD natuurlijk snel doorheen.” Een slim zinnetje, je wilt als FD-lezer immers graag voor intelligent doorgaan.

advertentie_insinger

Kortom, ik was getriggerd. Maar gaandeweg bekroop me toch het gevoel dat dit eigenlijk wél een doodgewone bankadvertentie was. Want uit niets bleek wat Insinger nu precies voor mij kan doen. Welk ‘probleem’ zij voor mij oplossen. Waarom zij relevant zouden zijn voor hun klanten, door Insinger ‘cliënten’ genoemd. Het wordt nergens echt concreet. Wel is er de nodige borstklopperij. Hoeveel vermogen ze onder beheer hebben, hoe uniek hun aanpak is, hoe imposant hun bankgebouw, etc. Een doodgewone bankadvertentie dus.

Maar één zin trof me wel: “Ons vertrekpunt is dat de belangen van onze opdrachtgever en onze belangen gelijk opgaan”. Zo hoort een bank haar klanten (of ‘cliënten’ zo u wilt) te benaderen. Geen utopisch gewauwel dat ‘de klant centraal staat’. Maar een eerlijk uitgangspunt voor de klantrelatie.

En door die zin is deze advertentie toch geen gewone bankadvertentie.